Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на приватност. Законот треба да ги заштити од напади на нивниот начин на живот, нивното име, нивните семејства и нивните домови."
Член 15, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

Отворен форум за граѓаните - Недела на граѓански организации

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

На 20.06.2018 година, во Прилеп (до градскиот саат), се реализира настан „Отворен форум со граѓаните“.Главната причина за реализација на самиот настан беше зајакнување на довербата помеѓу граѓаните и граѓанските организации, појаснување на улогата на граѓанските организации во нашето општество и да се зголеми угледот на граѓанските организации на локално и национално ниво.

Главните цели на настанот беа следните: 1) Да се промовираат постигнувањата на граѓанските организации кај локалните граѓани, интеракција со граѓаните, како и презентација на резултатите итн. 2) Реализација на Форум на националните и локални младите младински граѓански организации со цел да ја презентираат и дискутираат својата работа со локалните граѓани на следните теми: Отворено Владино партнерство; Улогата на граѓанските организации и вработување на младите; Улогата на граѓанските организации во Кариерното насочување и советување; Улогата на граѓанските организации во реформи во образованието; Граѓанско учество; Волонтирање и Младинско информирање.

Активностите се реализираат во рамките на Неделата на граѓанските организации која се имплементира во периодот од 18 - 23 јуни 2018 година со поддршка на УСАИД (Проектот за Граѓанско учество).

Следен настан во организација на Коалиција СЕГА во рамките на Неделата на граѓански организации е Панел дискусија на тема „Младите и медиумите“ кој ќе се реализира на 22.06.2018, во просториите на Европски Универзитет, во Скопје со почеток од 12:00 часот.

Last Updated on Thursday, 21 June 2018 12:01

 

Успешно реализирана обука за ресурсен пакет за основни училишта

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Во периодот од 18 - 22 јуни 2018 година, во хотел Београд во Струга, се реализираше Обука за примена на Ресурсен Пакет за ученичко учество и заштита на детските права.Ресурсниот пакет е наменет за сите училишта, одделенски/класни заедници, ученички организации, класни/одделенски раководители во основните и средните училишта, како и за стручните служби, кои треба да бидат главните носители, поддржувачи и промотори на демократската партиципација на учениците во училиштето. Истиот дава предлог модули за работилници и обуки за работа со наставници и ученици на осознавање на вистинско ученичко учество во демократскиот живот на училиштето со форми и методи како таа да се поттикнува и да заживее во училиштата.

 


На обуката учествуваа претставници на училишните тимови за спроведување на Ресурсниот Пакет од основните училишта кои од оваа година се приклучија во проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“:

 • - ООУ Кузман Јосифовски - Питу - Скопје
 • - ООУ Крсте Мисирков - Скопје
 • - ООУ Кочо Рацин - Прилеп
 • - ООУ Коле Канински - Битола
 • - ООУ Кузман Јосифоски - Питу - Кичево
 • - ООУ Ристе Ристески - Долно Косоврасти.
 • - СОУ Гимназија" Мирче Ацев"- Прилеп
 • - СОУ Гимназија "Климент Охридски" - Охрид
 • - ОСТУ Гостивар - Гостивар
 • - СЕПУГС Васил Антевски Дрен - Скопје
 • - СУГС Георги Димитров - Скопје
 • - ОСУ "Јовче Тесличков" - Велес
 • - СОУУД " Димитар Влахов" - Струмица
 • - СОУ " Јане Сандански" - Штип

Проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“ СЕГА го спроведува  со поддршка на Детската Фондација Песталоци  и во партнерство со Министерство за образование и наука и  Биро за развој на образованието.

Last Updated on Monday, 25 June 2018 15:09

 

Public call for Intercultural Exchange in Serbia

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

WHERE? - In Uzice, Serbia

WHEN? - From 20 - 24 August (excluding travel days)

PROJECT DESCRIPTION? - The project "Youth Agents of Social Change" is aimed at explaining the concept of human / child rights, the principle of anti-discrimination, inclusion of young people with fewer opportunities, the right OF  protection from any form of violence with a focus on gender or ethnic violence.

TARGET GROUP? - The youth exchange is open for 15 young people (15-18 years) from the municipality of Prilep, Macedonia.

Preference will be given to candidates from vulnerable categories (students living in rural areas, children from low income families, etc.).

COSTS? - All costs during the exchange are covered by the organizers, as well as travel expenses.

APPLICATION? - The deadline for applying is by June 29, 23:59, by sending an application to the following link: https://goo.gl/forms/rXOr0idlhS55udsj1

Follow-up activities- After the exchange each participant is obliged to organize one workshop in his school to transfer the knowledge that will be acquired during the exchange.

QUESTIONS? - For all additional questions, feel free to contact us at  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Description and objectives of the project:

The objectives of the project are:

 1. Empowering young people to contribute to positive change in the environment in which they live, promoting European values ​​of quality life;
 2.  Promoting values ​​such as freedom, tolerance, acceptance of diversity and respect for children's and human rights among young people in Macedonia;
 3. Developing the ability to recognize a breaking child's rights  and how to react in such  situation.

The project is implemented because of the need for young people to be involved in issues that concern them, raising awareness of the benefits of their active involvement in the community, and reducing discrimination, violence and violation of the rights of the child.

Last Updated on Monday, 25 June 2018 15:30

 

Page 9 of 71

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

October 2018 November 2018 December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30