Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да се среќаваат и пристапуваат кон групи и организации доколку ова не спречува други луѓе да ги уживаат своите права."
Член 16, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Центар за Едукација и Развој - Теарце

  • PDF
  • Печати
  • Е-пошта


адреса: Зграда на старо училиште - 1224 Теарце
телефон: 070 838 148
e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
web: www.ced.org.mk

 


 

Центар за едукација и развој-ЦЕД е невладина организација основана во 2006 година со седиште во Теарце. Организацијата како целна група ги има младите од 12 до 28 годишна возраст, додека за постигнување на целите на своите активности секогаш ги вклучува, работи и соработува со младите, наставниците, родителите, водечките институции и други невладини организации.

Имајќи ја во предвид нејзината мисија, ЦЕД се залага кон инвестирање во развојот на младите преку неформалнота едукација, младинска работа и волунтеризмот со цел тие да се поттикнат за креативни иницијативи и соработка помеѓу националностите кои живеат во регионот. ЦЕД верува дека младите имаат знаења, вештини и ставови и превземаат иницијативи за градење на здрава и развиена средина и соживот помеѓу сите негови граѓани.

Организацијата ги има идентификувано петте стратешки правци за дејствување и тоа:     едукација, екологија, интеркултурно учење, организациски развој, спорт и младинска работа, додека за нивно реализирање се заснова на трите вредности како: соработка, едукација и еднаквост. Досегашните проекти биле успешни по професионалниот пристап на организацијата и обучениот кадар ангажиран за водење на проектите. Како најглавни активности при имплементација на проектите биле: оддржување на работилници и семинари, обука за млади, реализирање на национални и меѓународни размени, имплементирање на конференции, дебати, кампањи, промовирање на книги, брошури идр.

Организацијата се состои од членови и активисти кои припаѓат на сите националности кои живеат во регионот на општина Теарце, но и пошироко во државава, со цел тие да придонесат за повисок развој на демократијата и цивилното општество, јакнење на доверба помеѓу разните групи, вклучување на младите во разни еколошки, културни и едукативни активности. Преку разните формални и неформални мрежи на дејствување, активностите на организацата се одвиват во територија на Македонија но и во Косово, Србија, Босна и Швајцарија.

Последно освежено на Четврток, 26 Јануари 2012 15:08

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Анкета

Дали сметате дека Владините мерки за вработување ќе ја намалат младинската невработеност?
 

СЕГА во медиумите

Коалиција на младински организации СЕГА е:

организација
членка на:
организација
соработник на:

придружна
организација
на:

Календар на активности на СЕГА

October 2018 November 2018 December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30