Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на квалитетна здравствена заштита, здрава храна и чиста животна средина."
Член 24, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Успешно реализирана обука за ресурсен пакет за основни училишта

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Во периодот од 18 - 22 јуни 2018 година, во хотел Београд во Струга, се реализираше Обука за примена на Ресурсен Пакет за ученичко учество и заштита на детските права.Ресурсниот пакет е наменет за сите училишта, одделенски/класни заедници, ученички организации, класни/одделенски раководители во основните и средните училишта, како и за стручните служби, кои треба да бидат главните носители, поддржувачи и промотори на демократската партиципација на учениците во училиштето. Истиот дава предлог модули за работилници и обуки за работа со наставници и ученици на осознавање на вистинско ученичко учество во демократскиот живот на училиштето со форми и методи како таа да се поттикнува и да заживее во училиштата.

 


На обуката учествуваа претставници на училишните тимови за спроведување на Ресурсниот Пакет од основните училишта кои од оваа година се приклучија во проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“:

 • - ООУ Кузман Јосифовски - Питу - Скопје
 • - ООУ Крсте Мисирков - Скопје
 • - ООУ Кочо Рацин - Прилеп
 • - ООУ Коле Канински - Битола
 • - ООУ Кузман Јосифоски - Питу - Кичево
 • - ООУ Ристе Ристески - Долно Косоврасти.
 • - СОУ Гимназија" Мирче Ацев"- Прилеп
 • - СОУ Гимназија "Климент Охридски" - Охрид
 • - ОСТУ Гостивар - Гостивар
 • - СЕПУГС Васил Антевски Дрен - Скопје
 • - СУГС Георги Димитров - Скопје
 • - ОСУ "Јовче Тесличков" - Велес
 • - СОУУД " Димитар Влахов" - Струмица
 • - СОУ " Јане Сандански" - Штип

Проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“ СЕГА го спроведува  со поддршка на Детската Фондација Песталоци  и во партнерство со Министерство за образование и наука и  Биро за развој на образованието.

Last Updated on Monday, 25 June 2018 15:09

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

October 2018 November 2018 December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30