Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Образованието треба целосно да го развие карактерот и талентите на детето. Тоа треба да ги поттикнува децата да ги почитуваат своите родители, својата култура како и другите култури."
Член 29, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

За Проектот

Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Коалицијата на младински организации СЕГА ја продолжи соработката со Детската Фондација Песталоци (Pestalozzi Children’s Foundation) и во периодот 2011 – 2013 година. Во мај 2011 година беше потпишан договор за спроведување на првата фаза на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето (КПД) во Македонија“.

Проектот опфаќа спроведување на процес на мониторинг и евалуација на Конвенцијата за Правата на Детето во Македонија, во полето на учество на децата и младите во процесите на донесување одлуки на локално и национално ниво. Процесот на Мониторинг и Евалуација ќе продуцира периодични и годишни извештаи. Со овој проект директно ќе се делува кон заштита на детските права во основните и средните училишта, преку воспоставување на дете правобранител. Исто така, ќе делуваме кон подобрување на функционирањето на училишните организации како и процесите на избори на претседатели во училиштата.

За овој проект се одобрени 171.319,00 EUR за периодот од Мај 2011 – Декември 2013 година. Проектот ќе се спроведува во 14 градови во Република Македонија: Прилеп, Кавадарци, Битола, Скопје, Куманово, Дебар, Гостивар, Тетово, Охрид, Струга, Ресен, Штип, Гевгелија и Виница.

Last Updated on Tuesday, 22 November 2011 12:50

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

October 2018 November 2018 December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30