Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"На децата со било каков вид на пречки во развојот треба да им се пружи посебна грижа и подршка за да можат да водат независен живот."
Член 23, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

KA3 YP in decision making

Национална работилница за креирање на документ со препораки за подобрување на состојбата на Советите на Млади

  • PDF
  • Печати
  • Е-пошта

       

Во периодот од 11 – 14 мај, во Струга, Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Агенцијата за млади и спорт на Р. Македонија фасилитираше структурен дијалог помеѓу претставници на локалните самоуправи и членови на советите за млади од различни општини од Македонија за дефинирање клучни препораки за подобрување на функционирањето на советите за млади. Настанот се спроведе во рамките на проектот „Учество на младите во процесот на донесување на одлуки“, поддржан од Национална Агенција за Европски образовни програми и мобилност, во рамките на програмата Еразмус+, Клучна Акција 3 (Структурен дијалог). 

Зоран Илиески, Извршен Директор на Коалиција СЕГА: „Целта на проектот е да се подобри функцијата и улогата на Советите за Млади и на тој начин да се влијае на подобрување на младинското учество во демократскиот живот. Локалните совети за млади порачаа дека бараат поголема поддршка за својата работа од локалните власти, и притоа дефинирање на формални принципи на взаемна комуникација помеѓу органите и телата на локалните самоуправи и советите за млади преку соодветно законско решение, а во насока на унапредување на положбата на младите на локално ниво. Препораките кои произлегоа од процесот ќе бидат содржани во „Позициски документ со препораки за подобрување на состојбата на Советите за млади“ кој ќе биде доставен до донесувачите на одлуки на локално и национално ниво.“

Во првата фаза на проектот беше организирана Национална работилница со носители на одлуки на локално и национално ниво. Следуваа локални дискусии во 10 општини на кои се прибираа мислењата на младите луѓе и претставниците на локалните институции преку кои се дефинираа базични препораки за унапредување на функционирањето на советите за млади.

Процесот продолжи до организирање на  оваа Национална работилница на која младите членови на Совети за Млади и претставниците на локалните самоуправи и донесувачите на одлуки работеа заедно на дефинирање и финализирање на клучните препораки за: Функциите, задачите и организациската поставеност на советите за млади, Поддршка и вмрежување на локално и национално ниво, и Взаемна соработка помеѓу локалната самоуправа и советите за млади.

Следува финализирање на „Позицискиот документ со препораки за подобрување на состојбата на Советите за млади“ кој ќе биде доставен до сите засегнати страни на локални и национално ниво, а во насока на практична примена на дефинираните препораки. 

 

 

ПОВИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА СОВЕТИ НА МЛАДИ ЗА УЧЕСТВО НА НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА

  • PDF
  • Печати
  • Е-пошта

Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Агенција за млади и спорт започна со имплементација на проектот „Учество на младите во процесот на донесување на одлуки“. Проектот се спроведува со поддршка од Национална агенција за европски образовни програми и мобилност, преку програмата Еразмус+, Клучна Акција 3 (Структурен дијалог). Целта на овој проект е да се подобри функцијата и улогата на Советите на Млади и на тој начин да се влијае на подобрување на младинското учество во демократскиот живот.

Во првата фаза на проектот беше организирана Национална работилница „Како до зголемување на младинското учество преку зајакнување на функцијата на Советите на млади“ со носители на одлуки на национално ниво. Следуваа локални дискусии во 10 општини на кои се прибираа мислењата на младите луѓе и претставниците на локалните институции во однос на чекорите.

Во периодот од 11 - 14 мај 2017 година, во хотел Бисер, Струга ќе се одржи Национална Работилница „Подобрување на функцијата на Советите на млади“ на која ќе учествуваат членови на Совети на Млади и донесувачи на одлуки на локално ниво. Работилницата има за цел да се развијат препораки за зајакнување на функцијата, улогата и капацитетите на Советите на млади, како и за нивно вмрежување како на регионално така и на национално ниво.

Се покануваат членовите на Совети на Млади од различните општини во Р. Македонија, да достават апликација за учество на Националната Работилница. За да се пријавите кликнете на овој ЛИНК и пополнете го формуларот со бараните информации.

Краен рок за доставување на апликации е 05 мај 2017 година.

Само селектираните апликанти за учество на работилницата ќе бидат контактирани, за деталиите за сместување и патните трошоци.

* Бројот на членови на еден Совет на млади кои можат да аплицираат на овој повик не е ограничен.

Доколку Ви се потребни дополнителни информации слободно контактирајте со:

Георгина Вељаноска
Административен асистент
Коалиција на младински организации СЕГА
Е-маил: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Контакт телефон: 077 935 544; 048 429 390

АПЛИКАЦИЈА ЗА УЧЕСТВО НА НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Анкета

Дали сметате дека Владините мерки за вработување ќе ја намалат младинската невработеност?
 

Коалиција на младински организации СЕГА е:

организација
членка на:
организација
соработник на:

придружна
организација
на:

Календар на активности на СЕГА

October 2018 November 2018 December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30