Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

 

Следете не:


"Децата имаат право да добијат и споделат информации, доколку информациите не им наштетуваат ним или на други."
Член 13, Конвенција за правата на детето

Home

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ВО КОАЛИЦИЈА СЕГА

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

Коалиција на младински организации СЕГА објавува

ЈАВЕН ПОВИК за вработување

Работна Позиција: Асистент на програма

Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на лице за работна позиција во Прилеп: Асистент на програма на определено време. 

Потребните квалификации и искуства за работната позиција Асистент на програма вклучуваат:

 • Диплома за завршено високо образование (се охрабруваат да аплицираат апсолвенти)
 • Активно користење на MS Office
 • Одлични комуникациски вештини
 • Способност и искуство за раководење со проекти
 • Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи
 • Креативност во пристапот, иницијативност и способност за работа во тим
 • Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување)
 • Предност ќе имаат кандидати со претходно работно искуство во здруженија на граѓани и фондации

Заинтересираните кандидати треба да достават:

-           мотивационо писмо

-           кратка биографија (вклучително и фотографија)

Целосната документација да се достави најдоцна до 02 ноември 2016 година на  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , или на адреса ул. Цар Самоил бр. 5 Прилеп, (матично, прв спрат - до Средното економско училиште).

Селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на е-маил  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Tuesday, 25 October 2016 10:57

 

КОНФЕРЕНЦИЈА „НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ИСТРАЖУВАЧКИ НОВИНАРИ-ПРЕДИЗВИЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ“

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Коалиција на младински организации “СЕГА”, со свој преставник од Регионалната канцеларија во Скопје-Волонтерски Центар Скопје ”ВЦС”, беше дел од конференцијата што се одржа на 21 Октомври, 2016 во хотел Арка во Скопје на тема “Нова генерација истражувачки новинари-предизвици и перспективи” во рамките на проектот “Истражувачко новинарство-чувар на демократијата и на човечките права” организиран од страна на Центар за управување со промени и Институт за човекови права, проект финансиран од Европска унија и кофинансиран од Британската Амбасада во Скопје.
Свои излагања имаа преставници од Институтот за човекови права-Маргарита Цаци Николовска, Неда Малеска Сачмаровска- Центар за управување со промени, Пол Едвардс-Заменик шеф на мисијата на Британија во Македонија, Искра Белчева Ристовска-проектен менаџер. Во рамките на настанот се разви панел дискусија со истакнати новинари од Македонија и регионот.
Се разговараше за состојбата на истражувачките новинари, како се третрани, кои права го имаат, како новинарите се соочуваат со секојдневни предизвици. Беа спомнати и проектите од страна на НВО финансирани од нивна страна, чија имплементација и објавување ќе биде во Ноември. Се споделуваа информации се со цел да се објасни фактичката состојба во Република Македонија.
Беа објавени и најдобрите студенти кои го посетија Летниот курс за истражувачко новинарство и беа објавени најдобрите истражувачки написи подготвени од студентите.
Честитки до студентите, им посакуваме повеќе успеси.

 

ВО ТЕК Е ОБУКАТА ЗА ДЕЦА ПРАВОБРАНИТЕЛИ ОД ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Во тек е обуката за деца правобранители која се одржува во периодот од 20.10.2016 – 23.10.2016 во хотел Амбиент, Струга.

Учесници се 21 дете правобранител од 9 Основни училишта во Македонија (Прилеп, Битола, Охрид, Струга, Дебар, Гостивар и Штип) вклучени во проектот Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Р.Македонија.

На оваа обука децата ќе стекнат вештини и знаења за Конвенцијата на правата на детето и како да ги едуцираат нивните врсници за пријавување на некое прекршено детско право во нивните училишта. Исто така на обуката ќе се одредат и начини за комуникација на децата правобранители со Заменикот Народен Правобранител во Р.Македонија кој е одговорен за заштита на детските права.

Моделот на дете правобранител функционира во 20 основни и средни училишта во Македонија и претставува одлична институционална алатка за пренесување на Конвенцијата на правата на детето како и заштитата на детските права во училиштата. Коалиција на младински организации СЕГА започна да го спроведува овој модел на дете правобранител во училиштата во 2011 година, со поддршка на Детската Фондација Песталоци.

 

Page 1 of 36

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

Contact us

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

September 2016 October 2016 November 2016
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31