Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да добијат и споделат информации, доколку информациите не им наштетуваат ним или на други."
Член 13, Конвенција за правата на детето

Почетна

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА АНГАЖМАН НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ВО КОАЛИЦИЈА СЕГА

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

 

Коалиција на младински организации СЕГА објавува

ЈАВЕН ПОВИК за ангажман на определено време

Работна Позиција: Асистент за интеркултурни младински размени во Швајцарија

Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на лице за работна позиција во Прилеп: Асистент за интеркултурни младински размени за период од три месеци.

 

Потребните квалификации и искуства за работната позиција: Асистент за интеркултурни младински размени

 • Завршено високо образование или во завршни додипломски студии (се охрабруваат да аплицираат апсолвенти)
 • Активно користење на MS Office
 • Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување)
 • Одлични комуникациски вештини
 • Искуство за раководење со проекти
 • Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи
 • Креативност во пристапот, иницијативност и способност за работа во тим
 • Предност ќе имаат кандидати со претходно работно искуство во организирање на меѓународни настани со деца на возраст од 10 – 18 години (размени, семинари, обуки, работилници).

Главни одговорности:

 • Подготовка на план на активности за реализација на младинска размена
 • Навремена подготовка, објавување на повик за учесници на размени и испраќање на известување до вклучените училишта од РМ
 • Организирање на интервјуа со потенцијални кандидати (ученици) во училиштата кои се дел од соодветната размена
 • Подготовка на извештај од спроведени интервјуа
 • Прибирање и ажурирање на информации и податоци од селектираните учесници
 • Организација на процес за подготовка на групи на ученици за учество на интеркултурните младински размени
 • Организирање и одржување на координативни подготвителни состаноци со супервизори-одговорни професори од вклучените училишта од РМ
 • Редовна комуникација со супервизори за координација на подготвителни и последователни активности
 • Организирање и одржување на подготвителни работилници со селектирани учесници
 • Навремена и прецизна подготовка и испраќање на документи (потребни за реализирање на младинска размена) во Детската Фондација Песталоци во Швајцарија
 • Следење и координација на активностите за време на дво-неделната разменаМониторинг и следење на последователните активности од реализираните интеркултурни размени
 • Редовна подготовка на извештаи за реализираните интеркултурни размени

Одговорностите подразбираат целосна поддршка на Координаторот на интеркултурни размени во Коалиција СЕГА.

Заинтересираните кандидати треба да достават:

 • мотивационо писмо 
 • кратка биографија (вклучително и фотографија)

Целосната документација да се достави најдоцна до 07 август 2017 година на  Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. , или на адреса ул. Цар Самоил бр. 18 Прилеп, (матично, прв спрат - до Средното економско училиште).

Само селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Ангажманот на асистентот се однесува на периодот 01 септември – 30 ноември 2017 година, со пробен период од 15 – 31 август 2017 година. Во зависност од перформансите на асистентот возможно е долгорочно продолжување на ангажманот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на е-маил  Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir. .

*Добиените лични податоци од апликантите ќе бидат искористени само за потребите на овој повик, а во согласност со Законот за заштита на лични податоци на РМ. 

Mise à jour le Lundi, 17 Juillet 2017 14:18

 

ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА КОАЛИЦИЈА СЕГА (2017)

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

(Скопје, 07 јули 2017 година) Коалиција на младински организации СЕГА го одржа своето Годишно Собрание во хотел Континентал, Скопје.

Согласно дневниот ред беше усвоен записникот од претходната седница на Собранието, програмскиот и финансискиот извештај за работа за 2016 година како и Годишната програма на СЕГА за 2017 година. Исто така на Собранието се направи преглед на Нацрт Стратешки План на СЕГА за периодот од 2018 – 2022 година, како и презентација на новитети во работата на СЕГА за нареден период.

Следно, г-ѓа Сунчица Саздовска од канцеларија на ТАКСО во Р.Македонија ги презентира наодите од Извештајот за овозможувачка околина за развој на граѓанското општество во Македонија 2016.

Коалиција на младински организации СЕГА е национална платформа на младински организации активна во полето на лобирање за промени во младинските политики, посветена кон подржување на младинскиот активизам, подобрување на пристапот до информации и учеството на младите луѓе во активности за решавање на нивните проблеми. 

 

ТРКАЛЕЗНА МАСА „РЕГУЛИРАЊЕ НА УЧЕСТВОТО НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ВО ОБРАЗОВНАТА ЛЕГИСЛАТИВА“

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

 

28.06.2017, во хотел Holiday Inn, во Скопје се организира тркалезна маса „Регулирање на учеството на децата и младите во образовната легислатива“. На овој настан беше промовирана иницијатива за измени и дополнувања на Законот за средно образование во насока на интегрирање на учеството на учениците во процесот на донесување одлуки во образовниот процес.

Овој настан има за цел да обезбеди првична дискусија со пратениците, Народниот правобранител и невладините организации во однос на обезбедување на вистинско учество на младите што ќе биде законски регулирано.

„Факт е дека состојбата во Република Македонија со гласот на учениците во училиштата е на многу минорно ниво, каде учениците немаат право на глас и простор да го кажат своето мислење. Нашето барање се однесува да се отвори процес со кој ќе се обезбедат законски измени во кои што учениците во средните училишта ќе имаат право да учествуваат во донесувањето на одлуките во училиштето и во сите реформи во образовниот систем", изјави извршниот директор на Коалицијата на младински организации СЕГА, Зоран Илиевски.

Заменикот народен правобранител Васка Бајрамовска Мустафа, рече дека Народниот правобранител во средбите со основците и средношколците со години наназад констатира дека учеството на учениците во донесувањето одлуки во училиштата е на многу ниско ниво.

„Спроведовме истражување во 2016 година за тоа каква е состојбата во училиштата. Резултатите се поразителни. Само во 61 средно училиште има некаков облик на здружување на средношколците, меѓутоа учеството на децата во донесувањето одлуки го нема. Децата избираат свои претседатели на класови кои ги застапуваат во училиштата, но нивното застапување е само за одредени права или прашања, а таму каде што се креираат политиките учениците ги нема“, изјави Бајрамовска Мустафа.

Заклучоците од присутните учесници, пратеници како и претставници на НВОи е следниот:

„Да се базираат измените врз основа на Конвенцијата за права на детето со фокус на правото на образование; потребна е сеопфатна и целосна анализа за учеството ; системски да се уреди учеството на учениците во донесувањето одлуки преку процеси, различни форми на организирање, мониторинг и евалуација, начини на учество и клучно е да учениците бидат препознаени како важен фактор во овие процеси; затоа треба соодветна законска регулатива и стратегија“.

„Унифициран систем за инволвирање“.

„Во овие процеси треба да бидат вклучени и општините и други засегнати страни“.

„Важна е децентрализацијата, потребна е когнитивна револуција/реформа, учество и на незасегнатите страни“.

„Да се изнајдат начини за охрабрување на младите активно да се вклучат во овие процеси, важна е и суштинска имплементација, а не само форма“.

„Да работиме според научените лекции, политиката да биде надвор од овие процеси, процесот да биде отворен и инклузивен“.

„Ефектите брзо ќе се видат, потребно е процесот да не е избрзан и да биде со широко вклучување, да се продолжи со градење капацитети на засегнатите страни како и процесот да биде континуиран и систематски“.

„Правно да се гарантира на највисоко можно ниво учеството на учениците во донесување на одлуки.“

Настанот е во организација на Коалицијата на младински организации СЕГА, во партнерство со Младинскиот образовен форум и Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ како дел од активностите на проектот „Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Р.Македонија“ поддржан од Детската Фондација Песталоци.

 

И ВО БИТОЛА ДОДЕЛЕНИ УВЕРЕНИЈА ЗА УЧЕСТВО НА ОБУКАТА „БИЛАНС НА КОМПЕТЕНЦИИ“

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

Во просториите на Инфо Кариерниот Центар за млади во Битола, на 07 јуни 2017 година, беа доделени уверенија за успешно реализирана обука на учесниците од Битола. Тројца обучувачи спроведоа две четири дневни обуки за млади приматели на социјална помош. Обуките вклучуваа подготовка на „Биланс на компетенции“ за секој учесник се со цел подобрување на вработливоста на младите и овозможување на еднакви можности за пристап до пазарот на труд за младите од социјално ранливите групи.

Дел од учесниците на овие обуки ќе имаат можност да реализираат практична работа во бизнис секторот во Битола, а во насока на подобрување на нивните вештини и компетенции, стекнување на работно искуство и можност за вработување.

Коалиција на младински организации СЕГА го спроведува проектот „Подобрување на социјалната инклузија преку јакнење на вработливоста „Отворена врата-За млади од млади“ во партнерство со невладината организација КАБА од Словачка и ЕАСП од Македонија во рамки на програмата „Подобрување на социјалната инклузија“, финансиран од Европска Унија, преку ИПА4 компонентата, Развој на човечки ресурси.


Проектот Подобрување на социјалната инклузија преку јакнење на вработливоста „Отворена врата - за млади од млади“ e финансиран од Европска Унија

Mise à jour le Mercredi, 21 Juin 2017 21:56

 

ОРГАНИЗИРАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА СТРАТЕШКИ ПЛАН НА СЕГА ЗА ПЕРИОДОТ ОД 2017 – 2021 ГОДИНA

 • PDF
 • Imprimer
 • Envoyer

Во периодот од 29 – 31 мај 2017 година Коалиција на младински организации СЕГА со поддршка од ТАКСО канцеларијата од Македонија, организира работилница за развивање на нов Стратешки план за работата на СЕГА за периодот од 2017 – 2021 година.

На работилницата учествуваа членови на Управниот Одбор на СЕГА, претставници на организациите членки на Коалиција СЕГА како и дел од персоналот од централната канцеларија на СЕГА. Целта на оваа средба беше дефинирање долгорочни цели, стратешки насоки и активности на СЕГА за следните пет години. 

 

Page 1 sur 28

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Анкета

Дали сметате дека Владините мерки за вработување ќе ја намалат младинската невработеност?
 

Контактирајте не

СЕГА во медиумите

Коалиција на младински организации СЕГА е:

организација
членка на:
организација
соработник на:

придружна
организација
на:

Календар на активности на СЕГА

Juillet 2017 Août 2017 Septembre 2017
Lu Ma Me Je Ve Sa Di
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31