Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на образование. Дисциплината во училиштата треба да го почитува човечкото достоинство на децата. Основното образование треба да биде бесплатно."
Член 28, Конвенција за правата на детето

Почетна

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ОТВОРЕНА ВРАТА ОД МЛАДИ ЗА МЛАДИ“

 • PDF
 • Печати
 • Е-пошта

(10.10.2017), во хотел Арка, се одржа Завршна Конференција на проектот: Подобрување на социјалната инклузија преку јакнење на вработливоста „Отворена врата - за младите од младите“ поддржан од Европската Унија преку втората грантова шема од компонентата ИПА4 со специфична намена за социјална инклузија.

На настанот беше презентирано Мултимедијално Издание од активностите на проектот и беа презентирани постигнувањата на проектот кон унапредување на вработливоста на социјално ранливите категории на млади.

Проектот „Отворена Врата – за младите од младите“ имаше за цел да се олесни социјалното вклучување на ранливите групи на млади луѓе преку создавање на еднакви можности за пристап до пазарот на труд и подобрување на нивната вработливост преку градење на нивните вештини да се вклучат на пазарот на труд и нивна целосна интеграција во општеството.

„Со проектот се воспоставија 4 Младински Инфо Кариерни Центри во Прилеп, Битола, Штип и Скопје во кои тим од 20 обучувачи од центрите за социјална работа и граѓанските организации спроведоа обуки за кареирно советување и насочување на 126 млади приматели на социјална помош и млади кои се згрижени во јавни институции со примена на методологија на кариерно насочување и биланс на компетенции по приерот и искуствата од Р. Словачка и им беа изготвени индивидуални планови за личен кариерен развој.15 од нив го реализираа својот индивидуален кариерен план и го променија својот статус од приматели на социјална помош во вработени лица, од кои 2 се вработија кај истиот работодавач кај кој посетуваа практична обука во рамките на проектот.“ истакна г-дин Зоран Илиески, Извршен Директор на Коалиција СЕГА и раководител на проектот.

Дополнително, со проектот беа изготвени 60 социјални карти за млади кои се згрижени во институции, и беше изготвена „Студиска анализа на потреби: социјално вклучување на ранливите групи преку создавање на еднакви можности за пристап до пазарот на труд“.

Проектот „Отворена врата – за младите од младите“ се спроведуваше во период од 22 месеци во Прилеп, Битола, Штип и Скопје.

Проектот Подобрување на социјалната инклузија преку јакнење на вработливоста „Отворена врата - за млади од млади“ e финансиран од Европска Унија

 

ОБУКА „ПЛАНИРАЊЕ И РАКОВОДЕЊЕ НА КАМПАЊИ ЗА ЗАСТАПУВАЊЕ“

 • PDF
 • Печати
 • Е-пошта

Во периодот од 22-24 септември 2017, во хотел Амбиент, Струга се одржа „Обука за планирање и раководење на Кампањи за застапување“ која беше наменета за членовите на Советот на Млади на општина Гази Баба.

Учесниците на оваа обука имаа можност да се стекнат со техники и вештини за подготовка и спроведување на кампањи за застапување и лобирање придонесувајќи за подобрување на нивните способности да делуваат во текот на  работата на Советот на општина Гази Баба.

На обуката се користеа различни методи како: игри на улоги, работа во мали групи, студии на случај и презентации преку кои учесниците ќе се стекнат со вештини и различни техники за практикување на стекнатото знаење.

Вториот дел од обуката беше посветен на подготовка на Кампањи за застапување согласно Акциониот план за спроведување на Стратегијата за млади на о. Гази Баба. Членовите се поделија во тимови и работеа во подготовка на различни кампањи за застапување.

Оваа обука е дел од проектот „Оспособување и промоција на Советот на Млади на општина Гази Баба, поддржан од општина Гази Баба, Скопје.

 

ЗАПОЧНА НОВ ПРОЕКТ ЗА ЈАКНЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА МЛАДИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

 • PDF
 • Печати
 • Е-пошта

 

Од 01 октомври 2017 година Коалиција СЕГА започна со спроведување на проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“ (Strengthening Youth Engagement in Local Communities). Проектот е во рамките на Проектот за Граѓанско Учество кој го спроведува Ист Вест Менаџмент Институт (East West Management Institute - EWMI) во партнерство со четири локални граѓански организации: Фондација за интернет опшество „Метаморфозис“, Асоцијација за демократски иницијативи (АДИ), Фондација отворено опшество - Македонија (ФООМ), и Национален младински совет на Македонија (НМСМ), финансиски поддржан од УСАИД.

Главната цел на проектот е да се зголеми влијанието на младинските организации кон граѓанското учество во процесите на донесување одлуки на локално и национално ниво, со што ќе се придонесе кон подобрување на статусот и добросостојбата на младите луѓе во државата. Главната цел ќе биде постигната преку следните резултати на проектот: 1) Развиена и применета иновативна алатка за детектирање на младински потреби, со фокус на граѓанско учество, 2) Зајакнато знаење и вештини на младинските организации да ги адресираат актуелните потреби на младите луѓе, 3) Подобрено разбирање за младинското учество во локалната заедница. Проектот ќе воведе Индекс за Младински Развој во Македонија, како нова и иновативна алатка за адресирање на потребите на младите на сите нивоа. Активностите ќе овозможат вклучување организациите членки во своите локални заедници.

Проектот ќе се спроведува во период од 01 октомври 2017 – 30 септември 2020 година, со вкупен буџет во висина од 113.125,00 УСД.

Последно освежено на Среда, 18 Октомври 2017 14:59

 

Повик за Клуб координатори ММОН 2018

 • PDF
 • Печати
 • Е-пошта

Коалиција на младински организации СЕГА ја спроведува програмата Македонски Модел на Обединети Нации (ММОН). Македонски Модел на Обединети Нации (ММОН) е програма која ги поттикнува младите од средните училишта и факултетите во Македонија, да се вклучат во моменталните настани и да развиваат меѓусебно разбирање, демократија и меѓукултурна соработка. ММОН е програма која ја поттикнува слободата на говор и демократските процеси и ги зајакнува капацитетите на младите за застапување, лобирање, дипломатија, решавање на конфликти, јавно говорење и пишување.

Коалиција на младински организации СЕГА досега има реализирано шест Конференции на Македонски Модел на Обединети Нации (2012-2017) и започнува со организација на ММОН 2018. Оваа година, ММОН ја променува својата форма што овозможува поголема вклученост на младите ширум Македонија. Овој нов модел ќе им овозможи на младите да ги унапредат своите вештини додека се подготвуваат за Конференцијата, а истите задолжително треба да бидат вклучени во локалните клубови на ММОН 2018. Локалните клубови на ММОН 2018 ќе бидат водени од Клуб координатори кои се вклучени во локална НВО. Формирањето на ММОН клуб во локалните НВО е добар начин да се зголеми поврзаноста на овие организации со младите.

Коалиција на младински организации СЕГА официјално ги поканува локалните организации кои се заинтересирани да се вклучат како ММОН локален клуб и за таа цел објавува Отворен повик за Клуб Координатори.

Главни одговорности на Клуб Координаторот:

 • Промовирање на ММОН во средните училишта и универзитетите со цел да се приклучат повеќе учесници
 • Организирање на едукативни и подготвителни сесии за Конференцијата на ММОН 2018
 • Интервјуа со Клуб лидери

Критериуми кои треба да ги исполнува Клуб координаторот:

-       Претставник од организација/училиште

-       Организациски вештини

-       Одлично познавање на англиски јазик

-       Одлични комуникациски вештини

-       Способност за работа со група

  Сите заинтересирани кандидати треба да достават:

-       Мотивационо писмо

-       CV

Целосната документација треба да се испрати на  Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите и Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите најдоцна до 20 октомври 2017 година.

Организациите членки на Коалиција на младински организации СЕГА ќе имаат предност при селекцијата.

Селектираните Клуб Координатори задолжително треба да учествуваат на обука за водење на Локалните клубови на ММОН како и повеќе информации поврзани со нивните одговорности како Клуб координатори.

Доколку Ви се потребни дополнителни информации во врска со повикот слободно контактирајте со: Елена Лазова Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите или Златица Шемова Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Последно освежено на Понеделник, 02 Октомври 2017 14:07

 

НОЕМВРИ 2017 | ПОВИК ЗА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН

 • PDF
 • Печати
 • Е-пошта

Коалиција на младински организации СЕГА објавува повик за учество на 19та по ред интеркултурна размена во детското село Песталоци во  Троген, Швајцарија.

Коалиција СЕГА, во рамки на проектот “Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Република Македонија” спроведува Интеркултурни размени во детското село Песталоци кои се посебна програма на која учесниците ќе се здобијат со знаења и вештини поврзани со правата на децата, со принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, анти-дискриминација, меѓусебно разбирање, почитување и толеранција на вредностите помеѓу различните култури.

Интеркултурната размена во детското село Песталоци-Троген, Швајцарија ќе се реализира во периодот од 02 – 16 ноември 2017 година (исклучувајќи ги деновите за патување).  

По завршувањето на интеркултурната размена учесниците имаат одговорност задолжително да се вклучат во имплементација на работилници за детски права наменети за децата од различните генерации од училиштето и активности од акционите планови креирани за време на размената а се директно поврзани со активностите во проектот “Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Република Македонија”.

Критериуми за учество:

 • Година на раѓање: 2000/2001
 • Ученици од СОУ “Ѓорче Петров” – Прилеп, Гимназија “Гоце Делчев” - Куманово, и СОМУ “Гостивар” - Гостивар
 • Валидна патна исправа (пасош) со рок на важност не порано од 02.05.2018 година

 • Предност ќе имаат учениците вклучени во проектот “Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Република Македонија” (вклученост во моделот Дете правобранител и/или Ученичка организација)
 • Предност при изборот ќе имаат кандидати/ки од ранливи категории - ученици кои живеат во рурални средини, ученици од семејства кои се корисници на социјална помош/детски додаток, деца без родители, припадници на различни етнички групи, итн.
 • Кандидати/ки кои не учествувале претходно на Интеркултурна размена во Детското село Песталоци
 • Кандидати/ки кои се во меѓусебни роднински врски или во блиски роднински врски со супервизорот или вработени во училиштето нема да бидат приоретизирани.

Коалиција на младински организации СЕГА ги поканува сите заинтересирани кои ги исполнуваат критериумите за учество да се пријават со пополнување на електронска пријава за учество на веб страната на Коалиција СЕГА www.sega.org.mk најдоцна до 30 септември 2017 година.

Потенцијалните кандидати ќе бидат контактирани и повикани на интервју.

Доколку имате прашања или потреба од дополнителни информации обратете се на е-маил Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .

КЛИКНЕТЕ ОВДЕ ЗА ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ ЗА УЧЕСТВО НА ОВАА РАЗМЕНА!


Koalicioni i organizatave rinore - SEGA shpall thirrje për pjesmarrje në shkëmbimin ndërkulturor në fshatin e fëimijëve pestaloci Trogen, Zvicër

Periudha e shkëmbimit :: 02.11.-16.11.2017

Data e nisjes : 01.11.2017

Data e kthimit: 17.11.2017

Projekti:“Implementimi i Konventës për të drejtat e fëmijës në Republikën e Maqedonisë“

QëllimiPjesëmarrësit do të fitojnë njohuri dhe shkathtësi  në lidhje me të drejtat e fëmijëve, me parimet e dialogut dhe komunikimit ndërkulturor, anti-diskriminimit, mirëkuptimit të ndërsjellë, respektimin  dhe tolerancën në mes kulturave të ndryshme.

Përgjegjësitë pas shkëmbimit të realzuar: Përfshirje e obliguar e pjesmarrësve në implementimin e aktiviteteve nga planet akcionale të do të krijohen gjatë  shkëmbimit dhe të cilat janë drejtpërdrejtë të ndërlidhura me aktivitetet e projektit “Implementimi i Konventës për të drejtat e fëmijës në Republikën e Maqedonisë“.

Kriteret për pjesmarrje:

 • Datëlindja: 2000/2001
 • Nxënës nga SOU Gjorche Petrov - Prilep.  Gim.Goce Delchev - Kumanovo, SOMU Gostivar- Gostivar.
 • Përparësi do të kenë nxënësit të cilët janë përfshirë në në projektin “Implementimi i Konventës për të drejtat e fëmijës në Republikën e Maqedonisë“ (përfshirje në modeli Fëmija Avokat dhe /ose Organizatën e nxënësve).
 • Dokument të vlefshëm udhëtimi ( Pashaportë) me afat  vlefshmërie jo më  pare se data 02.05.2018
 • Kandidatë/e që më pare nuk kanë marrë pjesë në Shkëmbim kulturor në Fshatin e Fëmijëve Pestaloci.
 • Përparësi gjatë përzgjedhjes do të kenë kadidatët/tet nga  kategoritë e nxënësve të rrezikuar (nxënës që jetojnë në mjediset rurale, pjesëtarët e grupeve të ndryshme etnike, fëmijë nga familjet me të ardhura të ulëta,  e tjerë.)
 • Aplikantët që janë në lidhje familjare ose në marrëdhënie të ngushta me mbikëqyrësit ose punonjësit e shkollës nuk do të kenë prioritet

Koalicioni i organizatave rinore SEGA fton të gjitha palëve të interesuara kriteret e përshtatshmërisë të aplikojnë duke plotësuar një kërkesë elektronike për pjesëmarrje në faqen e internetit e SEGA www.sega.org.mk më vonë se 30.09.2017.

Kandidatët potencialë do të kontaktohen dhe ftohen për intervistë.

Nëse keni pyetje ose keni nevojë për informata shtesë ju lutem kontaktoni email Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите  

KLIKONI KËTU PËR TU IDENTIFIKUAR NË KËTË SHKËMBIM

 

Страница 1 од 29

Последни вести

„Право на младинско информирање! Информирај се СЕГА!“

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Анкета

Дали сметате дека Владините мерки за вработување ќе ја намалат младинската невработеност?
 

Контактирајте не

СЕГА во медиумите

Коалиција на младински организации СЕГА е:

организација
членка на:
организација
соработник на:

придружна
организација
на:

Календар на активности на СЕГА

септември 2017 октомври 2017 ноември 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31