Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да кажат што мислат. Кога возрасните носат одлуки кои ги засегаат, децата имаат право нивните мислења да се земаат предвид."
Член 12, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

Оглас за пополнување на слободни работни места за работа во Младински Информативен Центар (МИЦ) – ИНФО СЕГА Кавадарци

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на две лица за следниве работни позиции: Раководител и Асистент на МИЦ, на определено време (12 месеци) со можност од продолжување за дополнителни 12 месеци. Проектот „Младински Информативен Центар“ е финансиран од Агенцијата на Асоцијации за Локална Демократија (АЛДА) во рамките на Програмата за Децентрализирана соработка помеѓу Република Македонија и регионот на Долна Нормандија – Франција и Локална Самоуправа Кавадарци, а спроведуван од Коалиција СЕГА.

Потребните квалификации и искуства за работната позиција Раководител на МИЦ вклучуваат:

Диплома за завршено високо образование од областа на општествените науки или друго соодветно образование;

Предност ќе имаат кандидатите со најмалку 1 година работно искуство во домашни или странски здруженија на граѓани и фондации;

Искуство во испорачување на обуки, фасилитирање на настани;

Активно користење на MS Office;

Одлични комуникациски вештини;

Способност и искуство за раководење со проектен циклус;

Креативност во пристапот, иницијативности, способност за работа во тим;

Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување);

Способност за мониторинг, оценка на спроведените активности - мотивација за работа.

Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи;

Потребните квалификации и искуства за работната позиција Асистент (социјален работник) на МИЦ вклучуваат:

Диплома за завршено високо образование;

Предност ќе имаат кандидатите со факултет за социјална работа и политика;

Искуство во советување;

Активно користење на MS Office;

Одлични комуникациски и презентерски вештини;

Способност и искуство за организирање и спорведување на едукативни настани (обуки, работилници, дискусии со млади);

Креативност во пристапот, иницијативност, способност за работа во тим;

Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување);

Работа со компјутери во MS Office, хостирање и ажурирање на web страна, Corel, Photoshop, Publisher, InDesign, Front Page и слични компјутерски програми;

Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи;

Заинтересираните кандидати треба да достават:

-       мотивационо писмо

-       кратка биографија

-       копија од диплома за завршен факултет

Целосната документација да се достави најдоцна до 04 септември 2015 година на е-маил:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  или на адреса Ул. Цар Самоил бр. 5 Прилеп.

Само селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на е-маил This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Monday, 31 August 2015 15:17

 

Летен камп за промовирање на детските права и интеркултурната комуникација

  • PDF
  • Print
  • E-mail

  

Коалиција на младински организации СЕГА во рамките на проектот „Промовирање на детските права и интеркултурната комуникација”, организира Летен камп до 20 август во Струга, на кој учествуваат 42 деца од различни националности од градовите Прилеп, Тетово, Теарце, Струмица, Куманово и Кавадарци. Целта на овој летен камп е младите да се здобијат вештини и знаења, како и да научат за принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, потоа да ја промовираат интеркултурната комуникација, различните вредности и толеранцијата помеѓу децата и младите од различи култури, како и да работат на промоција на детските права.

Заедничкото живеење, активностите и интеркултурната размена кои се дел од летниот камп имаат за цел да обезбедат квалитетно интеркултурно искуство на младите. Во рамките на активностите на кампот младите ќе подготват локални кампањи за промовирање на интеркултурната комуникација и детските права во своите градови и училилишта, како и да подготват активности за обележување на Светската недела на детето.

Зоран Илиески – Изврпен директор на СЕГА: “Учесниците на вториот по ред летен камп, ќе имаат шанса да научат повеќе за детските права и ќе стекнат вештини од областа на интеркултурната комуникација, која претставува клучен процес за создавање соживот со нивните врсници кои доаѓаат од различни култури.“

Овие активности се организираат во рамките на проектот „Промовирање на детските права и интеркултурната комуникација“, кој Коалиција на младински организации СЕГА го спроведува во партнерство со Совет за превенција од малолетничка деликвенција (СППМД) - Кавадарци, Македонскиот Центар за Граѓанско Образование (МЦГО) - Скопје, Мајка - Куманово, и Центар за едукација и развој - Теарце, а со поддршка на Детската Фондација Песталоци.

Коалицијата на младински организации СЕГА е формирана во 2004 година со цел да придонесе кон процесот на креирање и имплементација на Националната стратегија за млади на Р. Македонија и да помогне во исполнување на потребите на младите. Коалицијата ја сочинуваат 27 членки.

 

Се одржа Годишно Собрание на Коалиција СЕГА

  • PDF
  • Print
  • E-mail

  

На 07 јули 2015 година во просториите на Младински Културен Центар – НВО центарот во Скопје се одржа редовно годишно собрание на Коалиција СЕГА. На собранието присуствуваа претставници од следните организации – членки на СЕГА: ЗОНА Кавадарци, Волонтерски Центар Скопје, Центар за младинско дејствување, Организација на жените на општина Свети Николе, ИМКА Битола, Центар за одржлив развој на заедницата – Дебар, Здружение на граѓани Интеркултура Скопје, Младински клуб Штип, Младински Совет Прилеп, Локална агенција за развој – Струга, Институт за развој на заедницата – Тетово и ХОПС – Скопје.

Согласно дневниот ред беше усвоен записникот од претходната седница на Собранието, програмскиот и финансискиот извештај за работа за 2014 година како и Годишната програма на СЕГА за 2015 година.

Во рамките на собранието беа одржани две информативни сесии. Првата сесија беше на тема: Процес на креирање на Национална Стратегија за Млади (НСМ) и можност за вклучување на членките на СЕГА во процесот. Процесот на креирање на НСМ го презентираше Зорица Стаменковска – советник за меѓународна соработка во Агенција за млади и спорт на РМ. Втората сесија беше на тема „Мерките за вработување кои се однесуваат на граѓанските организации“. Мерките ги презентираше Младен Фрчкоски – советник во Министерството за труд и социјална политика.

Во рамките на собранието беше одржана пленарна сесија на која се дискутираше за улогата на СЕГА во започнувањето на иницијатива за измена на законите за основно и средно образование со цел обезбедување на институционална форма на ученичко организирање. Заклучокот беше дека СЕГА заедно со своите членки треба да започне процес на спроведување на локални дискусии за измена на законите за основно и средно образование. Краен производ од овие дискусии ќе биде креирање на документ со препораки за промена на легислативата во насока на институционализирање на ученичкото организирање и доставување на документот до сите засегнати страни.

 

Page 46 of 61

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

April 2018 May 2018 June 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31