Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да кажат што мислат. Кога возрасните носат одлуки кои ги засегаат, децата имаат право нивните мислења да се земаат предвид."
Член 12, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

06.09.2014 - СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

До: Средствата за јавно информирање                                            

Датум: 06.09.2014

 

ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА 

СО ДОБРА ПОДГОТОВКА ДО УСПЕШНИ ПРОЕКТИ

Коалиција на младински организации СЕГА во периодот од 05 – 07 септември 2014, во Струга ја реализира обуката за подготовка на предлог проекти во рамките на Европската програма Еразмус +. Во рамките на обуката учествуваат младински организации кои се членки на Коалиција СЕГА, како и преставници од средни стручни училишта од Прилеп, Битола, Кавадарци, Штип, Струга и Гостивар.

Целта на обуката е да се развијат и зајакнат капацитеите на организациите, членки на Коалиција СЕГА, како и на училиштата во насока на подготовка на квалитетни проекти во рамките на Еразмус + програмата. Фокусот на обуката ќе биде насочена кон Клучната акција 1 и Клучната акција 2 од програмата, како и кон интеркултурната димензија на соработка која е една од приоритетите на програмата.

Зоран Илиески – Извршен Директор на Коалицијата на младински организации СЕГА: “Ние како Коалиција континуирано работиме на подобрување на знаењата на организациите членки и подобрување на нивните вештини во подготвување на квалитетни проекти. Верувам дека после оваа обука, организациите и училиштата ќе подготват одлични проекти со кои успешно ќе аплицираат на следниот повик од Националната агенција за Европски програми и мобилност.“

Овие активности се организираат во рамките на проектот „Имплментација на Конвенцијата на правата на детето во Македонија“, кој Коалиција на младински организации го спроведува со поддршка на Детската Фондација Песталоци.

Коалицијата на младински организации СЕГА е формирана во 2004 година со цел да придонесе кон процесот на креирање и имплементација на Националната стратегија за млади на Р. Македонија и да помогне во исполнување на потребите на младите. Коалицијата ја сочинуваат 26 членки.

 

- КРАЈ –

 

за подетални информации обратете се во Коалиција на младински организации СЕГА, контакт лице:

Зоран Илиески, 078/470400 и www.sega.org.mk

 

WRAP UP PREPARATION ACTIVITIES FOR THE SUMMER CAMP FOR INTERCULTURAL COMMUNICATION

  • PDF
  • Print
  • E-mail

     

(Prilep, 04 July 2014) Today in Prilep, partner organizations of the Pestalozzi Children’s Foundation in Macedonia have meeting within the project “Promotion of Children’s rights and Intercultural Communication”. This meeting aims at determining the methodology and to coordinate preparation activities for the coming Summer Camp for Intercultural Communication.

The Summer Camp for Intercultural Communication will be organized in the period of 23 - 26 July 2014 in hotel Bansko, Strumica. The camp will be attended by 50 children aged 14 - 16 from Prilep, Tetovo, Tearce, Strumica, Kumanovo and Kavadarci. This event aims to equip children with skills for promoting intercultural communication and child rights.

After the camp children together with their supervisors from the partner organizations will prepare and implement local campaigns for promoting intercultural communication and child rights. With these campaigns we tend to celebrate two important international dates: Children’s Week in October 2014 and the Universal Children Day on 20 November.

These activities are being organized within the project “Promotion of Children’s rights and Intercultural Communication”, implemented by the Coalition of youth organizations SEGA in partnership with Council for prevention of Juvenile Delinquency (SPPMD) - Kavadarci, Macedonian Civic Education Center (MCEC) - Skopje, Majka - Kumanovo and Center for Education and Development Tearce (CED Tearce) - Tearce, with support by the Pestalozzi Children’s Foundation.

Last Updated on Friday, 04 July 2014 13:23

 

EUROPEAN YOUTH PARTICIPATION – MORE THAN A CATCHWORD (YOUPA)

  • PDF
  • Print
  • E-mail

   

In the period of 31st of May to 08th of June 2014 in Belgrade, Serbia a seminar was held within the project named “Youth participation – More than a catchword” (YOUPA).

The seminar included total number of 48 participants from 2 countries members of the EU (Slovenia and Croatia) and 3 candidate countries for membership in EU (Serbia, Macedonia and Montenegro) who participated in the process of preparation of National Youth Reports – monitoring and evaluation of the implementation of the European Youth Strategy (2010 – 2018) in their countries. The aim of this project is to increase the capacities and knowledge of the national youth councils in the European countries and the candidate countries for membership in EU to participate in the creation of practical policies, therefore in the preparation of the national youth reports. Coalition SEGA participated on this seminar with 8 representatives, therefore as a result activity SEGA will prepare National Youth Report for Macedonia.

The project is financed by the EU, through the Youth in Action programme and implemented by the West Balkan Institute from Belgrade in partnership with Coalition of youth organizations SEGA from Macedonia, the Centre for civic education – Montenegro, Croatian youth network – Croatia, National Youth Council of Slovenia, KOMS – Serbia. The project is supported by the Serbian Ministry for youth and sport.

  

Last Updated on Thursday, 12 June 2014 13:26

 

Page 55 of 61

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

April 2018 May 2018 June 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31