Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Образованието треба целосно да го развие карактерот и талентите на детето. Тоа треба да ги поттикнува децата да ги почитуваат своите родители, својата култура како и другите култури."
Член 29, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

Обука за активно учество на млaдите во политичкиот и социјалниот живот

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Во периодот од 24 – 26 април 2015, во Струга се одржа обука за локалната администрација од општините Гази Баба и Бутел за водење на процесот за изработка на локалните младински стратегии за двете општини. На обуката се дефинира методологијата за изработка на локалните младински стратегии согласно со прирачникот за креирање на локални младински стратегии, во издание на Коалиција СЕГА. Во рамките на проектот и активностите кои беа реализрани до сега, идентификувани се состојбите, потребите и приоритетите на младите во општините Гази Баба и Бутел, врз база на фокус групи со млади и анкети спроведени на репрезентативен примерок за двете општини.

Оваа обука се реализира во рамките на проектот „Креирање на Локални Младински Стратегии“ кој го спроведува Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со Интеркултура - Скопје и Волонтерски Центар Скопје, а со финансиска поддршка од Генералниот Секретаријат на Владата на Република Македонија. Целта на проектот е да се зголеми активното учество на младите во политичкиот, социјалниот, економскиот и културниот живот во локалната заедница преку изготвување на локални младински стратегии во општините Гази Баба и Бутел.

Last Updated on Friday, 05 June 2015 10:59

 

Средба на децата правобранители од повеќе основни и средни училишта со заменик - народен правобранител

  • PDF
  • Print
  • E-mail

  

На 03 април 2015 год. во канцеларијата на Народниот правобранител на Р.М. се одржа средба на 30 деца правобранители од 10 основни и 10 средни училишта (од Прилеп, Битола, Кавадарци, Охрид, Струга, Гостивар, Дебар, Тетово, Куманово и Штип) со г-ѓа Васка Бајрамовска Мустафа, заменик – народен правобранител на Р. Македонија. Целта на оваа средба беше да се слушнат мислењата на децата правобранители за состојбата со прекршување на детските права во училиштата и да се охрабрат да пријават повреда на некое нивно право.

- Сметаме дека ваквите активности и учество на учениците е добар показател и добар начин или метод, кој би требало да се практикува во сите основни и средни училишта, за учениците сами да можат непосредно да се обратат до своите другарчиња. Тука сме како Народен правобранител да помогнеме согласно законите и регулативата за остварување на нивните права, изјави г-ѓа Васка Бајрамовска-Мустафа.

Оваа активност се реализира во рамките на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“, финансиран од Детската Фондација Песталоци.

Last Updated on Friday, 05 June 2015 11:57

 

Седмата интеркултурна размена во детското село Песталоци

  • PDF
  • Print
  • E-mail

  

Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Детската Фондација Песталоци (Pestalozzi Children’s Foundation) на 13 ти април ја започна седмата по ред интеркултурна размена во детското село Песталоци во Троген, Швајцарија. Во последните години на оваа интеркултурна размена учествува 240 ученици од 10 основни и 10 средни училишта од повеќе градови низ Македонија. Оваа година во размената учествуваат 40ученици од 5 средници училишта, од Охрид, Струга, Гостивар, Штип и Битола.

Секојдневно, своите активности ги започнуваат во 9 часот и во текот на целиот ден до 17 часот учениците добиваат знаења за принципите на меѓукултурниот дијалог и комуникација, толеранција и различни вредности помеѓу децата и младите со различните култури.

Учениците во целиот период на размената живеат заедно и посетуваат интерактивна настава за интеркултурно образование и детските права, а исто така деновиве имаа можност да се соединат и активно да се дружат и со група врсници од Србија кои се дел од интеркултурната размена.

 „ Песталоци е местото за кое што сонува секој млад човек. Ова е простор каде што нашиот поглед кон образованиот процес се проширува многу подалеку. Нашите насмевки покажуваат за нашата исполеност и интерактивна дружба со сите наши врсници како од Македонија така и од Србија. Презадоволни и пресреќни сме за секој момент кој што нам ни се случува тука.“ – се коментарите на учениците

Покрај секојдневните интерактивни активности, ученици имаат можност да посетат и повеќе знаменитости од преубавата Швајцарија. Викендов, го посетија најголемиот град во Швајцарија, Цирих, своето слободно време преку викендот ќе го исполнат со посета и на Технорама, Водопадите на Рајна и градот Луцерн. 

 

 

Last Updated on Friday, 05 June 2015 11:58

 

Page 56 of 69

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

August 2018 September 2018 October 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30