Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право да кажат што мислат. Кога возрасните носат одлуки кои ги засегаат, децата имаат право нивните мислења да се земаат предвид."
Член 12, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА ЗА КРЕИРАЊЕ НА ЕТИЧКИ КОДЕКС ЗА МЛАДИНСКИ РАБОТНИК

  • PDF
  • Print
  • E-mail

 

Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Агенција за млади и спорт го спроведува проектот „Младински работници за младите“. Проектот се спроведува со поддршка од Национална Агенција за европски образовни програми и мобилност, преку програмата Еразмус+ Клучна Акција 3 (Структурен дијалог).

Целта на овој проект е да се влијае на младинското учество во демократскиот живот преку унапредување на улогата на Младинскиот Работник. Пристапот кој го предлагаме се базира на  препознавање на улогата Младински работник како посебна професија, како и развивање на “Етички Код за Младински работници” преку кој ќе се стандардизираат професионалните вештини, знаења и способности на младинските работници во услугите кои тие ги обезбедуваат за младите.
За таа цел Коалиција СЕГА објавува повик за учество на Национална работилница за креирање на Етички Код за младински работник. Работилницата ќе се одржи во периодот од 16 – 19 мај 2018 година во хотел Бисер, во Струга.

За учество на овој настан ќе бидат селектирани млади и донесувачи на одлуки од релевантни институции во Р. Македонија. 

Се покануваат сите заинтересирани млади (претставници од средношколски, студентски и младински организации, млади волонтери, невработени млади) да ја пополнат апликацијата за учество на Националната работилница на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKXKFB8yKmbc9sWNMlsFZdKOx3TWljQVTJTrL68WgraohKUg/viewform?usp=sf_link.

Краен Рок за доставување на апликации е 10 мај 2018 година.

 

Кликнете ОВДЕ за да започнете со пополнување на апликацијата за учество на Националната работилница

Last Updated on Thursday, 26 April 2018 13:09

 

Обука со теренски истражувачи за потребите на Индексот на младински развој Македонија

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Денес, 19-ти април 2018 година, во хотелот Карпош во Скопје, Коалицијата на младински организации СЕГА организираше обука со теренски истражувачи за потребите на Индексот за младински развој Македонија во рамките на проектот „Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници“. Истиот е поддржан од проект на УСАИД за граѓанско учество.

Теренското прибирање на податоци ќе опфати анкетирање на млади лица од 15 – 29 години, интервјуа со институции и анализа на официјална документација. Истото ќе се спроведува во 20 градови вклучувајќи ги сите 8 плански региони во Република Македонија.

Last Updated on Friday, 20 April 2018 10:11

 

ПОВИК ЗА ИЗБОР НА СОРАБОТНИК/СОРАБОТНИЧКА НА ПРОЕКТОТ ,,YOUNG MEDIA“

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Во рамките на проектот "Young Media", спроведуван од страна на Коалиција на младински организации СЕГА во соработка со Факултети МК, а поддржан од страна на Deutsche Welle Академија, финансиран од страна на Република Германија – Сојузно министерство за економска соработка и развој (Bundesministerium für wirtschaftliche zusammenarbeit und Entwicklung), ги повикуваме сите заинтересирани (членови на младински органзиации) да се пријават за учество во проектот во улога на соработник/соработничка.

Проектот Young Media e  едногодишен проект спроведен од страна на Коалиција СЕГА  и има за цел да ги мотивира и да ги поттикне младите луѓе да учествуваат во создавањето на медиумските содржини како и тие содржини критички за ги осмислат и променат.

Повеќе за Deutsche Welle академијата можете да најдете на овој линк:  http://www.dw.com/en/dw-akademie/about-us/s-9519

Од соработниците на проектот се очекува следното :

-           Присуство и активно учество во обуката за спроведување на фокус групи

-           Имплементација на 1 фокус групи во согласност со добиените упатства и зададените рокови, како и известување за работата

-           Комуникација со обучувачи и претставникот на Коалиција СЕГА доколку има потреба

-           Собирање на документација (сметки , фактури...) за други трошоци и нивно навремено доставување

-           Присуство на евалуациски состаноци

Рокови и дополнителни информации:

Обука:

Време и место на обуката: 12-13 мај 2018, Струга

Фокус групи:

Краен рок за спроведување и известување од фокус групата: јуни 2018

Пријавувањето  за оваа обука е задолжително да се изврши преку формуларот за апликација кој е на следниов линк: https://docs.google.com/a/sega.org.mk/forms/d/1UD6XlGGilNN-r5FwGELYiOT04RltvQB5rXvcBTEND9A/edit?usp=drive_web

Краен рок за доставување на апликации е 26 април 2018 година, до 17:00 часот. Учесниците на обуката ќе бидат известени за резултатите од изборот на 27 април 2018 година.

Број на места: 10 соработници

Надомест:

Учесниците кои ќе ги извршуваат активностите во согласност со договорот ќе добијат надомест од 50 евра, бруто, во динарска противвредност, врз основа на договорот за ангажман.

Трошоци:

Трошоците за обука и материјалите за спроведување на фокус-групите се покриени од страна на Коалиција СЕГА.

Критериуми за избор:

-           Мотивација

-           Подготвеност за учество во целиот процес

-           Интерес за медиумското поле

При изборот, комисијата ќе биде водена од идејата за географска и полова еднаквост.

Предноста на процесот на селекција ќе биде доделена на апликантите кои доаѓаат од организациите членки на Коалиција СЕГА.

Дополнителни информации ќе бидат испратени до избраните кандидати.

За било какви прашања, ве молиме контактирајте не на e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

 

Page 10 of 69

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

August 2018 September 2018 October 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30