Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на квалитетна здравствена заштита, здрава храна и чиста животна средина."
Член 24, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

ЗАПОЧНА ОБУКАТА НА ТЕМА „ПРАВА НА МЛАДИТЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО – ПРИСТОЈНА РАБОТА ЗА МЛАДИТЕ ЛУЃЕ“

  • PDF
  • Print
  • E-mail

На 31 јануари во Струмица започна обука на тема „Права на младите на работното место – пристојна работа за младите луѓе“ која ќе трае до 02 февруари и е организирана од Меѓународната организација на трудот (ILO) и Коалиција на младински организации СЕГА. 

Обуката ја спроведува Александар Ристовски, професор на правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје кој е експерт од областа на работничките права.

Темите на оваа обука се: млади работници и пазар на труд, флексибилност и променливост на пазарот на труд, основни принципи и права на работа, пристојна работа, права и одговорности на работното место, договори за вработување, услови за работа и многу други кои имаат за цел подигнување на свеста на младите луѓе за нивните права на работното место, односно информирање и запознавање на младите работници со нивните основни права на работното место. 

 Учество на оваа обука зедоа околу 25 млади, претставници на институции, претставници на синдикати и граѓански организации од цела Македонија.

Оваа обука е дел од Националната кампања „365 работнички права за млади“ која ја започнаа Младинските Информативни и Советодавни Центри ИНФО СЕГА од Прилеп и Кавадарци во соработка со Факултети.мк и Конфедерација на Слободни Синдикати на Македонија.

Кампањата има за цел да ја подигне свеста кај младите за нивните работнички права. Преку активностите на кампањата ќе се делува кон зголемување на свеста на младите луѓе да разберат дека имаат права на работното место на кој начин, каде и како да се информираат за нив.

Кампањата „365 работнички права за младите“ се спроведува до поддршка на програмата за децентрализирана соработка помеѓу регионот Нормандија и Македонија, Агенција за млади и спорт на Република Македонија и Државниот Инспекторат за Труд.

Last Updated on Thursday, 01 February 2018 15:58

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

September 2018 October 2018 November 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31