Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на квалитетна здравствена заштита, здрава храна и чиста животна средина."
Член 24, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

SEGA's additional activities

Отворен повик за младинска интеркултурна размена во Ужице - Србија

 • PDF
 • Print
 • E-mail

  


Отворен повик за младинска интеркултурна  размена во Ужице - Србија

Коалиција на младински организации СЕГА ви нуди можност за учество на МЛАДИНСКА РАЗМЕНА!

KАДЕ? – Во Ужице , Србија

КОГА? – Од 20 – 24 Август (исклучувајќи ги деновите за патување)

ЗА ШТО СЕ РАБОТИ? – Проектот „Youth Agents of social change” е насочен кон објаснување на концептот за човекови/детски права , принципот на антидискриминација, вклучување  на млади со помалку можности, право на заштита од секаква форма на насилство со фокус на полово или етничко насилство.

ЗА КОГО? – Младинската размена е отворена за 15 млади луѓе (15-18 години) од општина Прилеп, Македонија.

Предност при изборот ќе имаат кандидати/ки од ранливи категории (ученици кои живеат во рурални средини, деца од семејства со пониски приходи, итн).

ТРОШОЦИ? – Сите трошоци за време на размената се покриени од страна на организаторите, како и патните трошоци.

АПЛИКАЦИЈА? – Рокот за аплицирање e до 29ти јуни, 23:59, со испраќање на апликација на следниот линк : https://goo.gl/forms/rXOr0idlhS55udsj1

ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ АКТИВНОСТИ- По завршувањето на размената секој учесник е задолжен да реализира една работилница во своето училиште за да го пренесе знаењето што ќе го стекне за време на размената.

ПРАШАЊА? – За сите дополнителни прашања слободно исконтактирајте нѐ на  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Опис и цели на проектот:

Целите на проектот се :

 1. Зајакнување на способностите на младите луѓе за да можат да  придонесат кон позитивни промени во средината во која живеат, промовирајќи ги Европските вредности на квалитетен живот;
 2.  Промовирање на вредности како слобода, толеранција, прифаќање на различностите како и  почит кон детските и човековите права помеѓу младите во Македонија;
 3. Развивање на способност за препознавање на прекршок на правата на детето и како да се реагира во таква ситуација.

Проектот се спроведува поради потребата на вклученост на младите за прашања кои ги засегаат, подигнување на свеста за придобивките од нивно активно вклучување во заедницата, како и намалување на дискриминацијата , насилството и прекршување на правата на детето.

Last Updated on Wednesday, 20 June 2018 00:20

 

ANNUAL ASSEMBLY OF COALITION SEGA (2017)

 • PDF
 • Print
 • E-mail

(Skopje, 7th of July 2017), Coalition of youth organizations SEGA help its Annual Assembly in the hotel Continental in Skopje.

According to the daily Agenda the minute from the previous meeting of the Assembly was adopted, also the Programme and Financial report for the work in 2016 and the Annual programme of SEGA for 2017. During the Assembly was made review of the Draft – Strategic plan of SEGA for the period of 2018-2022, as well as presentation of the new upcoming activities in the work of SEGA.

Then, Ms. Sunchica Sazdovska from the office of TACSO in R.Macedonia presented the findings from the Enabling environment for the civil society development Report for 2016.

Coalition of youth organizations SEGA is a national platform for youth organizations active in the field of lobbying for youth policy changes, dedicated to support of youth activism, improvement of the access to information and youth participation in activities aiming for solution of their problems.

 

КОНФЕРЕНЦИЈА „НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ИСТРАЖУВАЧКИ НОВИНАРИ-ПРЕДИЗВИЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ“

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Коалиција на младински организации “СЕГА”, со свој преставник од Регионалната канцеларија во Скопје-Волонтерски Центар Скопје ”ВЦС”, беше дел од конференцијата што се одржа на 21 Октомври, 2016 во хотел Арка во Скопје на тема “Нова генерација истражувачки новинари-предизвици и перспективи” во рамките на проектот “Истражувачко новинарство-чувар на демократијата и на човечките права” организиран од страна на Центар за управување со промени и Институт за човекови права, проект финансиран од Европска унија и кофинансиран од Британската Амбасада во Скопје.
Свои излагања имаа преставници од Институтот за човекови права-Маргарита Цаци Николовска, Неда Малеска Сачмаровска- Центар за управување со промени, Пол Едвардс-Заменик шеф на мисијата на Британија во Македонија, Искра Белчева Ристовска-проектен менаџер. Во рамките на настанот се разви панел дискусија со истакнати новинари од Македонија и регионот.
Се разговараше за состојбата на истражувачките новинари, како се третрани, кои права го имаат, како новинарите се соочуваат со секојдневни предизвици. Беа спомнати и проектите од страна на НВО финансирани од нивна страна, чија имплементација и објавување ќе биде во Ноември. Се споделуваа информации се со цел да се објасни фактичката состојба во Република Македонија.
Беа објавени и најдобрите студенти кои го посетија Летниот курс за истражувачко новинарство и беа објавени најдобрите истражувачки написи подготвени од студентите.
Честитки до студентите, им посакуваме повеќе успеси.

 

PALE.DE PROJECT, STUDY VISIT IN SKOPJE AND KAVADARCI

 • PDF
 • Print
 • E-mail

In cooperation with the region Venice and Italy, Coalition of youth organizations SEGA, ALDA Skopje, Municipality of Kavadarci (Macedonina) and Municipality Casarsa (Italy) the project PALE.DE is implemented (School for participation democracy).

Within this project, in the period of 17th till 20th of October 2016, organizations from Casarsa visited the office of ALDA, Skopje, Volunteering Center Skopje, the Agency for youth and sport and the Office of youth in Municipality Centar. The last 2 days of this visit will be realized in Kavadarci, in the Youth Informative and Counseling Center INFO SEGA, Kavadarci where they will produce good practices among the INFO Centers and information will be provided related to the youth strategies and development of mutual programmes. Also a visit of the mayor’s office is planned of the municipality of Kavadarci – Mr. Aleksandar Panov.

In the period of 4th to 8th of July 2016 a study visit was realized in Casarsa, Italy. The main aim of this study visit was to exchange experiences for implementing youth activites and to improve the functioning of the INFO Centers. The study visit is focused on practical experience and skills development.

PALE.DE Project is supported by the “Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia” and implemented by “Comune di Casarsa della Delizia”, “Leonardo Conzorzio di cooperative sociali”, “Il Noce”, ALDA Skopje, Coalition of youth organizations SEGA and the municipality of Kavadarci.

 

Last Updated on Thursday, 20 October 2016 14:12

 

ЈАВЕН ОГЛАС ЗА ПОПОЛНУВАЊЕ НА РАБОТНО МЕСТО ВО КОАЛИЦИЈА СЕГА

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА објавува

ЈАВЕН ПОВИК за вработување

Работна Позиција: Соработник на програма 


Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на лице за работна позиција во Прилеп: Соработник на програма на определено време. Потребните квалификации и искуства за работната позиција Соработник на програма вклучуваат:

 • Диплома за завршено високо образование (се охрабруваат да аплицираат апсолвенти)
 • Најмалку 1 година работно искуство во здруженија на граѓани и фондации (предност имаат кандидатите кои имаат работно искуство)
 • Активно користење на MS Office
 • Одлични комуникациски вештини
 • Способност и искуство за раководење со проекти
 • Чувство на одговорност во извршувањето на поставените задачи
 • Креативност во пристапот, иницијативност и способност за работа во тим
 • Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување)

Заинтересираните кандидати треба да достават:

-           мотивационо писмо

-           кратка биографија (вклучително и фотографија)

Целосната документација да се достави најдоцна до 29 септември 2016 година на This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , или на адреса ул. Цар Самоил бр. 5 Прилеп, (матично, прв спрат - до Средното економско училиште).

Селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на е-маил  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Last Updated on Thursday, 22 September 2016 10:34

 

Page 1 of 11

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ЛЕТЕН КАМП ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

May 2018 June 2018 July 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30